Siirry sisältöön

 

Pohdittuani monet illat minne suuntaisin opiskelemaan yhden lukukauden (6kk) vaihto-opintoja, jotka ovat osa tutkintoani Ruotsissa kauppakorkeakoulussa, päätin suunnata kohti Etelä-Afrikkaa. Vaihtokouluja oli ympäri maailmaa 220, joten vaihtoehtojen runsaus tuotti positiivisessä mielessä päänvaivaa, mutta jo ensimmäisilla viikoilla täällä koin tehneeni loistavan valinnan. Motiiveina minulla oli mielenkiinto tätä tuntematonta, mutta niin värikästä manteretta kohtaan, sekä seikkailunhalu. Toki myös opiskelu mantereen parhaassa kauppakorkeakoulussa oli plussa sekä intressi työskennellä mahdollisesti tulevaisuudessa kehittyvien markkinoiden parissa. Etelä-Afrikka ja etenkin Kap Kaupunki, jossa opiskelen, tuntui parhaimmalta valinnalta, koska maassa yhdistyvät sekä siirtomaa- ajoilta saadut eurooppalaiset vaikutteet (etenkin Alankomaista ja Iso-Britanniasta) että Afrikan eri heimokulttuurit. Maata myydäänkin turisteille sloganilla ”koe maailma yhdessä maassa”, joka näin 4:n kuukauden oleskelun jälkeen tuntuukin kuvaavan oikein hyvin tätä sateenkaarivaltiota. Positiivisista sloganeista huolimatta tämä kulttuurien yhdistyminen on alkanut toteutua vasta viime aikoina ja on vielä kaukana sulassa sovussa elämisestä. Maa onkin ehkä parhaiten tunnettu juuri synkästä apartheid- aikakaudesta ja monet aikakauden jättämät haavat ovat vielä umpeutumatta. Tästä johtuen maassa ovat valtavat kontrastit rikkaiden valkoisten ja köyhän mustan enemmistön välillä, mikä heijastuu valitettavasti arkeen korkeana rikollisuus- ja työttömyysasteena sekä muina yhteiskunnallisina ongelmina. Tosin kehitys on ollut suotuisaa apartheidin loppumisen jälkeen ja tulevaisuus näyttääkin positiiviselta niin yhteiskunnallisessa, kuin taloudellisessakin mielessä. Yhtenä esimerkkinä ovat vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskisat, jolloin koko maailman katse kääntyy kohti Etelä-Afrikkaa.

 

Muutto maahan sujui varsin hyvin, vaikka normaalista käytännösta poiketen jouduimmekin etsimään asunnon itse sekä vuokraamaan auton, joka on käytössämme koko opintojen ajan. Asunnon hankinta veikin muutaman viikon ja siihen kaikki vaihto-opiskelijat eivät olleet varautuneet. Tämä aiheutti muutamille pientä koti-ikävää silloin tällöin. Mutta ahkera etsintä tuotti tulosta ja löysimme hienon kerrostaloasunnon meren rannalta varsin kohtuullisella vuokralla. Asunnon ikkunat ja parveke ovat Atlantille päin, joten maisemamme ovat mahtavat. Tästä johtuen maan tai tarkemmin meren rikas valaskanta on tullut hyvin esille ja olemme saaneet bongailla niitä lähes päivittäin parvekkeeltamme. Joten kyllä tässä opiskelijaboxissa kelpaa oleskella, vielä kun lähin rantakin on 50 metrin päässä.

 

Itse elämä on ollut varsin helppoa täällä ja mitään shokkeja ei ole vastaan tullut ja voinkin sanoa, että kokemukset ovat olleet lähes pelkästään positiivisia. Kap Kaupunki on kuvankaunis ja tarjoaa runsaasti tehtävää ja nähtävää aina vuorikiipeilystä rannalla loikoilemiseen. Itselleni kaunis luonto ja hyvät ulkoilumahdollisuudet ovat olleet alueen parasta antia. Myöskin kulinaristisessa mielessä elämyksiä on kertynyt kiitettävästi. Hintataso ravintoloissa on alhainen verrattuna Suomeen, joten niissä on opiskelijankin varaa käydä. Itse en uusia makuja vierasta, joten krokotiiliä, seepraa, katepillar- matoja, ostereita ym. on tullut kokeiltua. Etenkin runsas tarjonta kala- ja äyriäisruoissa on ollut mieleen sekä maan grilli- eli afrikaanssiksi braii- kulttuuri reilulla lihameiningillä. Toki kaupungin kosmopoliittiisesta luonteesta johtuen ravintoloita on kaikista kulttuureista tarjolla. Mainitsemisen arvoista ovat myös kaupungin lähistöllä olevat sadat viinitilat hyvine viineineen ja kauniine puistoineen, sekä niiden eurooppalainen arkkitehtuuri. Siltikään aivan kaikki kokemukset eivät ole olleet niin positiivisia. Vähemmän positiivisista mainitsisin erilaisten palveluiden hitauden. Eniten on tuottanut ongelmia Internetin hitaus ja hinta ja erilaisten ongelmien ratkaisun hitaus ja tapa hoitaa niitä, jos niitä ilmenee. Palvelu on ollut kuitenkin ystävällistä. Turvallisuusasiat eivät ole minua haitanneet tai elämääni juuri rajoittaneet. Turvallisuus ainakin Kap Kaupungissa tuntuu olevan hyvällä mallilla, kunhan ottaa tiettyjä asioita huomioon. Toki mielipiteeni on miespuolisen henkilön, mutta kenellekkään tuntemistani henkilöistä ei ole täällä 4 kuukauden aikana tapahtunut ikäviä asioita. Glamoröösistä kuvasta huolimatta elämä on enimmäkseen opiskelijan arkea täälläkin, eli tentistä ja muista kouluhommista toiseen suoriutumista, sekä pennin venyttämistä, vaikkakin opintotuen ostovoima on paremmalla tasolla. Mutta selkeästi positiiviset asiat kumoavat negatiiviset ja voinkin hyvillä mielin todeta tehteeni loistavan valinnan tullessani juuri Kap Kaupunkiin.

 

Vaihto-opiskelun tarkoitus ainakin minulla on myös yhdistää hupi hyödyn kanssa, joten aina kun kouluhommat mahdollistavat olemme koittaneet matkustella muiden opiskelijoiden kanssa Etelä-Afrikassa sekä naapuri- valtioissa. Sain myös vieraita puolitoista kuukautta sitten Suomesta, kun kaksi kaveriani tuli Afrikan menoa ihmettelemään tänne. Päätimme vuokrata auton ja lähteä Garden Routille eli ”puistoreitille”, joka lähtee Kap Kapungin läheisyydestä ja jatkuu itään rannikkoa pitkin vuorien ja meren välissä tarjoten kauniiita maisemia ja rentoja rantakaupunkeja. Matkan kohokohta oli maailman korkeimman bungy- hypyn tekeminen. Hyppy tapahtui 216 metriä korkealta sillalta solaan ja vapaata pudotustakin kertyi mukavasti 5 sekuntia. Kokemus oli aivan huippuelämys ja mieli teki tehdä hyppy uudestaan, tällä kertaa hypäten selkä edellä. Mutta päätin säästellä rahaa seuraavia aktiviteetteja, kuten haihäkkisukellusta varten, joka vielä odotuttaa itseään.

 

Tätä kirjoittaessani rantauduin juuri 2 viikon matkalta Namibiaan, jonka teimme autolla, ajaen kunioitettavat 6000 km kahdessa viikossa. Matka oli kerrassaan upea. Itselleni Afrikan savannien ja aavikoiden näkeminen oli suuri elämys unohtamatta maailman 2. suurinta Fish River kanjonia. Aktiviteetteja tuli myös koettua, joista mieleen painuvampina olivat patikointi Naukluft- vuoristossa sekä huvin puolesta 2 tunnin mönkijäsafari aavikolla. Hyödynsimme myös dyynejä hiekkalautailun merkeissä, joka on varsin omaperäinen harrastus etenkin meille pohjoisen kansalaisille. Yksi matkan kohokohta oli safari Etosha kansallispuistossa, joka tarjoaa ehkä matereeen parhaimmat mahdollisuudet tarkkailla Afrikan villieläimistöä. Oli todella mielenkiintoista nähdä leijonia, kirahveja, norsuja, seeproja, sarvikuonoja sekä etenkin niiden käyttäytymistä luonnossa omin silmin.Viimeisenä iltana näimme myös leopardin, joka on varsin vaikea bongattava, koska se nukkuu päivät puun latvoissa ja saalistaa yöt. Erikoista oli myös se, kuinka harvoin autoja tai ihmisiä tuli vastaan, ja maa onkin lähes 3 kertaa suomen kokoinen, mutta asukkaita on vain 2 miljoonaa. Toki kommelluksiakin matkalle sattui, kuten vararenkaan puhkeaminen keskellä aavikkoa, joten matkan teko loppui siihen. Paikka oli myös kännykän kuuluvuusalueen ulkopuolella, joten ainut vaihtoehto oli ottaa rangas kainaloon ja liftata lähimpään kaupunkiin ja takaisin uuden renkaan kanssa aavikolle. Pienestä takaiskusta selvittiin ehkä hyvän tuurin ansiosta ja ystävällisten ihmisten avustuksella vain ”muutaman” tunnin viiveellä ja pääsimme jatkamaan matkaa. Mutta kuten jo mainitsin matka oli loistava ja mieli on uusissa seikkailuissa, joita jo luonnostellaan paperille.

 

Aika on mennyt nopeasti täällä ja koulua on vain 4 viikkoa jäljellä, jonka jälkeen jätämme Kap Kapungin joulukuun alussa. Tästä johtuen loppuaika on käytettävä tehokkaasti, jotta ehdin nähdä kaikki haluamani paikat sekä kokeilla muutamia ravintoloita vielä. Koska opintoni jatkuvat tammikuun lopussa Ruotsissa gradun merkeiss, minulle jää mukavasti aikaa matkustella täällä. Seuraavaksi otamme suunnan kohti itärannikkoa ja Intian valtamerta ja lähdemme valloittamaan Mosambikin autioita trooppisia saaria ja sukeltemaan turkoosiin värisiin vesiin. Paljon unohtumattomia elämyksiä on jo syntynyt ja paljon on vielä edessäpäin, joten odotan innolla opintojen loppumista ja uusia asioita ja kokemuksia.

Jaakko Tuuli

Gambs Bay

Tsitsikamma kansallispuisto Grand Route

Etosha kansallispuisto

Namib-aavikon hiekkadyynejä

The Southern-most tip of the continent of Africa

Buitenverwachting viinitila Kap Kaupungissa

Hiekkalautailua Swakopmundissa

Bungy